top of page

Goed dat je jezelf bent

Over de expositie:
Iedereen kent het stereotype beeld in de media van LHBTIQ+ personen; de dragqueens, gespierde mannen in leren harnasjes of de uitbundige personages in een serie. 

 

Queer 040 wil met deze expo laten zien dat de Eindhovense community zo veel meer is dan dat. Ze bestaat uit ouders, professionals, party animals, activisten maar bovenal mensen met hart en oog voor elkaar. In onze vooruitstrevende stad vol ontwikkeling en technologie is de kern ‘Wat goed dat je jezelf bent’.


12 portretten, geschoten door 7 fotografen. Grotendeels speciaal geschoten voor de Pride Maand. Daarnaast zijn er beelden beschikbaar gesteld door bevriende organisaties, waaronder Daydaygay en Ballroom Eindhoven om een zo divers mogelijk beeld van de community te laten zien.

De expositie is met grote zorgvuldigheid samengesteld door Johan Stribos, voorzitter van Queer 040 en fotograaf Inge Pijl, die tevens 5 prachtige beelden maakte. Naast haar zijn er bijzondere foto's te zien van Faron van Leeuwen, Bas Berends, Se7en Photography, Hank Kooijmans, modelz_secret & Barbara Medo.

Wij adviseren je om de expositie van links naar rechts te bekijken.
Rik
Pronouns: hij/hem
Fotograaf: Faron van Leeuwen
Locatie: Regenboogtunnel
Verhaal: Rik Thijs is wethouder van klimaat, energie, grond en vergroening. De regenboogtunnel heeft voor hem een speciale betekenis. Het staat symbool voor diversiteit en inclusie. Iets wat hij als persoon, maar zeker ook vanuit zijn functie heel belang
rijk vind. Inmiddels wordt er een tweede regenboog kunstwerk gerealiseerd van maar liefst 200m2. Deze zal te vinden zijn op het stationsplein (opening 10 juni). Een zichtbare plek waar dagelijks veel mensen komen.
Ron
Pronouns: hij/hem
Fotograaf: Inge Pijl
Locatie: Parktheater
Verhaal: Ron heeft al best wat vlieguren in de gemeenschap gemaakt. ''Wat is er toch veel veranderd. Zeker als ik het vergelijk met de begin jaren van mijn stap tijd. Le Pecheur, het Geveltje, de Rendez-Vous en zeker niet te vergeten The Queens-pub. En dat alleen al in Eindhoven. Aan de jongeren die dit lezen: Dit was in de vorige ee
uw, net na de dinosaurussen waren uitgestorven'', Grapt Ron. Na 25 jaar zelfstandig ondernemer te zijn geweest, werkt hij nu in de horeca in het Parktheater. Een heerlijke werkomgeving, waar iedereen (gasten en collega's) gelijk zijn, ongeacht afkomst, geloof, geslacht, of seksuele oriëntatie. ''Ik vraag me ook heel vaak af... Why can't the world be more like the Theater?''
Annika & Izzy
Pronouns: zij/haar
Fotograaf: Inge Pijl
Locatie: Sint Bonifaciuspark
Verhaal: Jezelf kunnen zijn, ongeacht het hokje of kleurtje dat daarbij hoort, is altijd al belangrijk geweest voor Annika. Als coach heeft ze in het verleden anderen hiermee geholpen in hun coming-o
ut proces. Drie jaar geleden kwam de droom van haar en haar vrouw uit, toen zij samen mama werden van Izzy.
Naomi
Pronouns: zij/haar
Fotograaf: Inge Pijl
Locatie: The Social Hub
Verhaal: Als trotse transvrouw wil Naomi zich inzetten voor haar gemeenschap. Transpersonen krijgen ook in Nederland nog regelmatig te maken met discriminatie en geweld.  Zichtbaar zijn en het gesprek aan gaan neemt volgens haar vooroordelen weg en draagt bij aan 
normalisatie.
Paul
Pronouns: hij/hem
Fotograaf: Barbara Medo
Locatie: Plug-in city, Strijp-S
Verhaal: Zonneschijn, glitter, drank en deuntjes. Alle ingrediënten voor een perfecte zonnige dag. Op het veld van het Ketelhuisplein schittert iconische Paul in zijn prachtige kaftan op het jaarlijkse DayDayGay PikNic event.
Rik, Stephan & Bas
(van links naar rechts)
Pronouns: Rik hij/hem, Stephan hij/hem, Bas hij/hem
Fotograaf: Hank Kooijmans
Locatie: Unmute Us Protest, Eindhoven centrum
Verhaal: Ten tijde van de Corona pandemie vond er een vredelievend protest plaats in 10 steden, waaronder Eindhoven. 10 wagens met duizenden demonstranten liepen door het centrum van Eindhoven. Queer 040 reed mee met een in regenboogkleuren gehulde wagen gevolgd door verschillende personen uit de LHBTIQ+ gemeenschap, waaronder Rik, Stephan en Bas. 
Huug en Ellen 
(van links naar rechts)
Pronouns: Huug zij/haar, Ellen zij/haar
Fotograaf: Inge Pijl
Locatie: Piet Hein Eek, Strijp-R
Verhaal: Deze foto brengt meteen weer een big smile op ons gezicht. Dezelfde big smile waarmee we die hele dag van onze bruiloft in 2019 hebben rondgelopen. Het was fantastisch om onze jarenlange liefde samen te vieren met alle mensen die ons dierbaar zijn. Deze foto is genomen op het moment dat we elkaar die dag voor het eerst in onze trouwkleding zagen; we wisten al wel van elkaar welke stof het was, maar het ontwerp was tot dan toe nog een verrassing voor de ander.
Polly-Marie
Pronouns: zij/haar
Fotograaf: modelz_secret
Locatie: Strijp-S
Verhaal: Polly-Marie brengt naar boven wat normaal onder de oppervlakte verborgen zit. Verlangens, dromen en hoop die óf barstten om eruit te komen, óf in de diepte waren gezonken en allang waren vergeten. Voor mij is Polly Trots. Zij is degene die trots de kamer binnenstapt en zegt: 'Hallo! Ik ben Polly!', laat haar lichaam met liefde en vertrouwen zien en houdt van alles wat 'vrouw'-zijn is. Ze is een vrouw op een manier zoals ik mezelf nooit zou kunnen zien. Door haar te vinden en te creëren, kon ik mezelf ook vinden, en het is zonder twijfel de beste therapie die ik ooit heb gehad.
Ferghall
Pronouns: hij/hen
Fotograaf: Se7en Photography
Locatie: Dynamo
Verhaal: Eindhoven Ballroom Function is een maandelijks evenement dat wordt georganiseerd in Dynamo. De ballroomgemeenschap komt samen om verschillende ballroomcategorieën zoals Voguing, Runway of Realness te oefenen, maar ook om diversiteit te vieren en elkaar te steunen.
Marki
Pronouns: hij/hem
Fotograaf: Faron van Leeuwen
Locatie: Stroomhuis
Verhaal: De foto is genomen op het queer techno event 'Kernkraft', waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Ingetogen of uitbundig. Marki gaat het liefste voor uitbundig, wat maakt dat hij een graag geziene gast is op feestjes. Overdag is hij kapper, snachts paradijsvogel. Geen look gaat hem te ver, en de make-up doos komt ook regelmatig tevoorschijn om te shinen. Voor het gezegde 'doe maar normaal, dan doe je gek genoeg' is hij allergisch!
Emily, Cindy, Summer & Okla
Pronouns: Emily Salvia (zij/haar), Cindy van der Loan (zij/haar), Summer Reighns (zij/haar), OKLA (hen/hun)
Fotograaf: Bas Berends
Locatie: Parktheater
Verhaal: Queercollectief DayDayGay was gastheer en curator van de openingsavond van Let's talk about Sex in het Parktheater Eindhoven. De productie, artistiek begeleid door regisseur Lenneke Maas, was een montage van regionale queer performers, drag, dans, spoken word en kunst. De titel “Come (as sensitive) as you are” weerspiegelde de sfeer van deze avond: door je kwetsbaar op te stellen ontdek je de kwetsbare kanten van jezelf en die van anderen. In dit shot, trots en verenigd, gebruiken vier dragartiesten hun kunst om te protesteren voor liefde, gelijkheid en sociale rechtvaardigheid, gevolgd door een reis door queerness en extravaganza!
Darryl
Pronouns: hij/hem
Fotograaf: Inge Pijl
Locatie: Effenaar
Verhaal: Queer 040 organiseert twee keer per jaar het clubfeest 'XTRA'. Kenmerkend zijn de spectaculaire decors, special acts, lasers, LED schermen, optredens van dragqueens en dansers en alles wat past bij een extravagante clubnight. Darryl heeft onlangs zijn passie gevonden in het dansen en geniet hier overduidelijk van het moment. "Dit 
smaakt naar meer!'
bottom of page